Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Székesfehérvár / Blog / Turisztika / Székesfehérvár a "Királyok városa"

Székesfehérvár a "Királyok városa"

Székesfehérvár a "Királyok városa" információk

Fejér megye székhelye, a Dunántúl középső részén a Velencei-tó és a Balaton között elterülő Székesfehérvár. A Budapesttől mintegy 65 kilométerre található várost autóval az M7-es autópályán lehet legegyszerűbben megközelíteni. Székesfehérvár a Dunántúl harmadik legnagyobb települése, hazánk egyik kiemelt fontosságú gazdasági erőközpontja. Közlekedési szempontból, mint közúti és vasúti csomópont, is kiváló adottságokkal rendelkezik.

A város történelmi múltja

Székesfehérvár hazánk egyik legjelentősebb történelmi múltjával bíró városa, amely egykor királyi székhely és a kora középkorig Magyarország fővárosa volt. Középkori Alba Regia települést Géza fejedelem alapította, majd István királyunknak köszönhetően Fehérvár királyság központi városává lett. István király építette a bazilikát is.

A középkor idején a város fejlődése jelentős volt, épülő városrészeit kereskedők és kézműves mesteremberek lakták. A törökök megszállása, minden tönkretett, a város szinte elnéptelenedett és az egykori pompa elpusztult. A jelentéktelenné vált Székesfehérvár, majd csak a 18. században lett képes feléledni a hamvaiból. Ekkor a város gazdasága újra rohamos fejlődést mutatott, és ebben az időben nyerte el a barokkstílusú arculatát. 1703-ban Székesfehérvár vissza is kaphatta a szabad királyi város rangját, ám már nem lehetett többé hazánk fővárosa. 1777-ben Mária Terézia jóvoltából püspöki székhellyé vált.

A II. világháborút követően Székesfehérváron erős léptekben beindult az iparfejlesztés, így hamarosan az ország egyik jelentős ipari centrumává válik. A 60-as években elsősorban a nagyhírű Ikarusz autóbuszgyár, a Videoton elektronikai gyár és a Köfém alumínium feldolgozó jelentett munkalehetőséget a lakosoknak. A település a rendszerváltás után szerencsésen tudott idomulni, így a külföldi befektetők tőkéje szintén sarkallta a fejlődést.

A lakosság száma 89-ben rekord magasságúra, 113 ezer fölé emelkedett, amely azóta ugyan csökkent de 2010-ben még mindig közel 102 ezer.
A város infrastruktúrája kielégítő, a városfejlesztési projekt folyamatban van. A város oktatási ellátottsága elsőrangú és felsőoktatási intézményei jó hírnévnek örvendenek.

Székesfehérvár kulturális élete

Érdemes turisztikailag is megvizsgálni a települést, hiszen a történelem nem múlt el nyomtalanul. Legjelentősebb látnivalók a Romkert, a Püspöki palota az Országalmával, a Püspöki székesegyház, a Bory-vár és a Városháza. A város kulturális élete sokszínű, a művelődési házak, színházak és múzeumok egészévben gazdag programsorral várják az érdeklődőket. Majd a fesztiválszezon során jobbnál-jobb szabadtéri programok várják a látogatókat is.

 

Szerző: GE - varosom.hu
 Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Ápr 13

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Ápr 13

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Székesfehérvár

    

Partnereink
Facebook