Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Sóstó Természetvédelmi terület

Sóstó Természetvédelmi terület információk

Sóstó Természetvédelmi terület, Székesfehérvár

A székesfehérvári Sóstó és környéke közkedvelt pihenő-üdülő terület. Módszeres fejlesztését a XIX. Század során kezdték el, az 1900-as évek első felében üdülőkultúra jött létre a gyógyhatású tó mellett.
 
Kedvelt pihenő- és kirándulóhelyvolt, ahol árnyas parkok, ligetek kínáltak pihenési lehetőséget a város lakóinak, a tavon pedig csónakázni lehetett. 1913-tól kezdve a tó déli részébe folyamatosan kommunális szennyvizet vezettek, amiatt a székesfehérvári tó egész területe elmocsarasodott. A későbbiekben szovjet katonai bázis, majd az ipari üzemek tevékenységei szűkítették az értékes élőhelyek nagyságát. A Sóstó szomszédságában lévő homokbánya országos védelmet kapott.
 
A tavat és környékét a következő évtizedekben elhanyagolták, egy része a város szennyvíz-ülepítőjévé vált. Székesfehérvár Sóstó településrésze hosszú ideig a város szégyene volt, elhanyagoltsága és kizsákmányolása miatt. 2000-ben megszűnt a területre a szennyvíz bevezetése és ezzel egyidőben elkezdődött a folyamatos javítás, szépítés.
 
A gondoskodás nem véletlen, a területen található homokbánya már régóta természetvédelmi terület az itt fészkelő ritka, védett madarak és egyéb állatok miatt. A Sóstó madárvilágában a szárcsák, a réce-, vöcsök- és poszáta-félék mellett a nagykócsag, a fehérgólya, és a barna rétihéja is előfordul. A területhez tartozik a 121 hektáros Homokbánya, ahol számtalan botanikai ritkaság van. Szárazságtűrő növényzetének védett fajtái az orchidea-félék (kosborok), a homoki nőszirom, a békakonty, a pókbangó és az érdes csüdfű
Az utóbbi években tanösvényt hoztak létre ezen a területen, ami a székesfehérvári tó jellemző pontjaira vezet el.
 
A székesfehérvári 92,7 hektáros Sós-tó természetvédelmi terület. A hozzá tartozó területtel természeti értékei oktatási, nevelési feladatokra, valamint pihenés és ökoturizmus céljára is alkalmassá teszik.
 
Forrás: Wikimapia

 Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Székesfehérváron

Logó
Vidámparki csónakázó- és horgásztó

Az úgynevezett vidámparki csónakázó- és horgásztó Székesfehérvár belterületétől északnyugati ir...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Feb 25

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Feb 25

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Székesfehérvár

Partnereink
Facebook