Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Szent István Király Múzeum

Szent István Király Múzeum információk

 

Szent István Király Múzeum Székesfehérvár

 
A székesfehérvári Szent István Király Múzeum a Fő utca 6. szám alatt található. A 80-as évek elején a székesfehérvári megyei múzeum gyűjteménye meghaladta az egymillió tárgyat, evvel bekerült az ország három legnagyobb gyűjteménye közé.
 
Székesfehérvárott a régi múzeumépület mellett számos új létesítmény – a Csók István Képtár, a Budenz-ház, a Fekete Sas Patika, a Schaár-gyűjtemény, a Várostörténeti Múzeum, a Palotavárosi Skanzen – gyarapította a kiállítási területeket. Emellett az egykori jezsuita rendház birtokba vétele jelentett nagyobb arányú bővítést.
A rendház első emeletén 1992-ben nyílt meg a Szent István Király Múzeum új állandó régészeti kiállítása. Ugyanekkor adták át a megyei Római Kori Kőtárat, ami a földszinten és a Díszudvarban kapott helyet.
 
A kiállítás 1993-ban elnyerte az Európai Múzeumok Szövetsége díját: European Museum of the Year Award - Special Commendation. A Római Kori Kőtár a Fejér megye területéről a Szent István Király Múzeumba került I-IV. századi kőemlékeket mutatja be, melyek túlnyomó része sírkő, szarkofág, oltár, néhány mérföldkő és császárszobor töredék.

Székesfehérvári Múzeum célja

Bár a székesfehérvári múzeum a köztudatban mint Szent István Király Múzeum él, ma valójában a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága alá tartozik, ami etgy mintegy 19 kiállító- és kutatóhelyből álló intézményrendszer. Az intézmény kilenc székesfehérvári, valamint tíz Fejér megyei kiállítóhelyet foglal magában.
 
A múzeum négy tudományterület leletanyagait gyűjti, rendszerezi, kutatja és mutatja be az érdeklődő látogatóknak. Hét régészeti jellegű kiállítása működik Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Tác/Gorsiumban. A néprajz emlékei négy, a történettudomány gyűjtései kettő, a képző- és iparművészet hat kiállításban van jelen.

A múzeum küldetése a régészet, a néprajz, a képző- és iparművészet, a helytörténet tárgyi és szellemi örökségének gyűjtése, feldolgozása, kutatása, konzerválása, megőrzése és bemutatása. A múzeum kitűzött célja, hogy a múlt emlékeit, az abból kibomló ismereteket, a jelenben folyamatosan életre keltő művészetet oly módon tárja a látogatók elé, hogy az számukra izgalmas, érthető, élvezhető időutazást jelentsen, s hozzájáruljon jelenünk árnyaltabb megértéséhez.

 Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Logó
Gorsium

Székesfehérvár már ókorban is virágzó múltjának egyik legékesebb bizonyítéka, a vá......

Még több Látnivaló Székesfehérváron

Hetedhét Játékmúzeum

Székesfehérváron mesés kiállítással várja a látogatókat a Hetedhét Játékmúzeum

Logó
Gorsium

Székesfehérvár már ókorban is virágzó múltjának egyik legékesebb bizonyítéka, a vá.........

Logó
Óragyűjtemény

Székesfehérváron, a Kossuth udvaron, az Órajáték épületében Óramúzeum nyílt, Kovác......

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Júl 13

Állatok Képzőművészeti kiállítás
Az állatoknak az a világa, amellyel hétköznapjainkban találkozunk – az utcai varjaktól ......
Budapest

Szep 13

Fülesbagoly Tehetségkutató
Országos könnyűzenei tehetségkutatónak ad otthont 2020. szeptember 13-án a martonvásári Brunszv...
Érd

Okt 09

Oldtimer Show
A kialakult járványveszély miatt a 2020-as Oldtimer Show megrendezését két hónappal odé......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Székesfehérvár

Partnereink
Facebook