Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Székesfehérvár / Programok / Szabadidő / Székesfehérvár, történelmünk alapköve

Székesfehérvár, történelmünk alapköve 2016

10:00 -

Székesfehérvár, történelmünk alapköve információk

Székesfehérvár, történelmünk alapköve

Székesfehérvár városa sok szempontból egyezik a magyar történelemmel. A középkori királyi központból vált hódoltsági központtá, majd a reformkor egyik bázisa. Az első világháború előtt reprezentálta a dualizmus alatti fejlődést, majd a 20. században kulturális, ipari és közlekedési központtá válva kialakította saját szerepét, a városét, amely őrzi múltunk értékeit.
 
A fehér várra alapozott székhely
A várost Géza fejedelem alapította, majd fia, I. István alatt vált királyi központtá. A város neve a királyi vár fehér építőköveire utal. Ez volt 1543-ig a királyok koronázó városa. A szertartást a bazilikában tartották meg, amely ma romkertként nemzeti emlékhely. Számos uralkodónk és családtagjai is ide temetkeztek. A mohács utáni évszázadok során a bazilika elpusztult, majd csak 1862-től kezdték el feltárni. 1938-ban, Szent István 900-ik évfordulója alkalmából alakították ki látogathatóvá Lux Géza tervei alapján.
Székesfehérvár nem csupán királyi székváros, de a szentföldi zarándokok számára állomáshely, a szerzeteseteknek vallási központ, a kereskedőknek pedig forgalmas piacot jelentett. Ennek az időszaknak a szemtanúi azok a várfaldarabok, amelyek a belváros több pontján is meg lehet találni. Ezeknek köszönhető az is, hogy 1242 tavaszán a mongol hódítók nem tudták bevenni a várost. És a középkori város virágzása egészen 1490-ig tartott, amikor a Mátyás halála utáni trónharcok idején I. Miksa, Német-római császár csapataival ostrom alá vette, majd kifosztotta.
 
Átalakuló város átalakuló korban
1543-ban Székesfehérvár a törökök kezére került. Több templomot is dzsámivá alakítottak át, így például a még álló, és egyben Székesfehérvár legrégibb épületének számító Szent Anna kápolnát is, amelynek hátsó tetején még mindig áll a félhold. A 18. században a magyarok lassan visszatelepültek, de nagy számban érkeztek németek is. Megindult a város újjáépítése. Számos barokk-rokokó stílusú főúri és polgári lakóház épült, amelynek egyik jó példája a Hiemer-ház. Majd amikor 1777-ben Mária Terézia püspöki székhellyé tette a várost, a püspöki palota az egykori bazilika még épp köveit használták fel. A város középkori szerkezete azonban még az 1840-es évekig fennmaradt, ezután a helyi mocsarak lecsapolásával Székesfehérvár terjeszkedni tudott.
 
Fejlődés a 19. és 20. században
Székesfehérvár a reformkor egyik bölcsője lett. Már 1814-ben a városi tanács döntött arról, hogy a latin és a német mellett magyart is hivatalosan használhassák. Ezekben az években lendült fel a város kulturális élete is, kaszinók és különböző egyesületek megalakulásával. Az 1860-as években kiépült a vasút, 1895-ben pedig megnyílt a város első közkönyvtára.
Ez a fejlődés újabb lendületet kapott egyrészt 1938-ban, a Szent István-emlékév apropójaként, másrészt ebben az évtizedben alakult ki a városban a modern gyáripar. Csitáry G. Emil polgármester, Hóman Bálint, Szekfű Gyula és Szabó Dezső történészek, valamint Klebersberg Kuno hozzájárulásával a város valóban kulturális ékköve lett a Trianon sokkjából éledező Magyarországnak. Ezt a szerepet tölti be ma is, miközben jelentős ipari és közlekedési központtá is vált.
 
Szerző: Berkes Márton

 


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Szabadidő,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 18

Tréning Stúdió Kft.
Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Tréning Stúdió olyan színvonalas, a munkaer
Székesfehérvár

Jan 18

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 18

A swing királyai – Louis Armstrong és Louis Prima dalai
A műfaj aranykorát mások mellett e két trombita- és előadóművész neve fémjelzi igazán. Szerzemé...
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Székesfehérvár

Partnereink
Facebook