Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Székesfehérvár / Blog / Turisztika / Székesfehérvár a "Királyok városa"

Székesfehérvár a "Királyok városa"

Székesfehérvár a "Királyok városa" információk

Fejér megye székhelye, a Dunántúl középső részén a Velencei-tó és a Balaton között elterülő Székesfehérvár. A Budapesttől mintegy 65 kilométerre található várost autóval az M7-es autópályán lehet legegyszerűbben megközelíteni. Székesfehérvár a Dunántúl harmadik legnagyobb települése, hazánk egyik kiemelt fontosságú gazdasági erőközpontja. Közlekedési szempontból, mint közúti és vasúti csomópont, is kiváló adottságokkal rendelkezik.

A város történelmi múltja

Székesfehérvár hazánk egyik legjelentősebb történelmi múltjával bíró városa, amely egykor királyi székhely és a kora középkorig Magyarország fővárosa volt. Középkori Alba Regia települést Géza fejedelem alapította, majd István királyunknak köszönhetően Fehérvár királyság központi városává lett. István király építette a bazilikát is.

A középkor idején a város fejlődése jelentős volt, épülő városrészeit kereskedők és kézműves mesteremberek lakták. A törökök megszállása, minden tönkretett, a város szinte elnéptelenedett és az egykori pompa elpusztult. A jelentéktelenné vált Székesfehérvár, majd csak a 18. században lett képes feléledni a hamvaiból. Ekkor a város gazdasága újra rohamos fejlődést mutatott, és ebben az időben nyerte el a barokkstílusú arculatát. 1703-ban Székesfehérvár vissza is kaphatta a szabad királyi város rangját, ám már nem lehetett többé hazánk fővárosa. 1777-ben Mária Terézia jóvoltából püspöki székhellyé vált.

A II. világháborút követően Székesfehérváron erős léptekben beindult az iparfejlesztés, így hamarosan az ország egyik jelentős ipari centrumává válik. A 60-as években elsősorban a nagyhírű Ikarusz autóbuszgyár, a Videoton elektronikai gyár és a Köfém alumínium feldolgozó jelentett munkalehetőséget a lakosoknak. A település a rendszerváltás után szerencsésen tudott idomulni, így a külföldi befektetők tőkéje szintén sarkallta a fejlődést.

A lakosság száma 89-ben rekord magasságúra, 113 ezer fölé emelkedett, amely azóta ugyan csökkent de 2010-ben még mindig közel 102 ezer.
A város infrastruktúrája kielégítő, a városfejlesztési projekt folyamatban van. A város oktatási ellátottsága elsőrangú és felsőoktatási intézményei jó hírnévnek örvendenek.

Székesfehérvár kulturális élete

Érdemes turisztikailag is megvizsgálni a települést, hiszen a történelem nem múlt el nyomtalanul. Legjelentősebb látnivalók a Romkert, a Püspöki palota az Országalmával, a Püspöki székesegyház, a Bory-vár és a Városháza. A város kulturális élete sokszínű, a művelődési házak, színházak és múzeumok egészévben gazdag programsorral várják az érdeklődőket. Majd a fesztiválszezon során jobbnál-jobb szabadtéri programok várják a látogatókat is.

 

Szerző: GE - varosom.hu
 Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 27

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 27

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Székesfehérvár

    

Partnereink
Facebook